Tietoa matkailijoille
Katso www.visitkristiinankaupunki.fi
Kristiinankaupungissa vanha ja uusi aika kohtaavat ainutlaatuisella tavalla.
Pietari Brahe, jonka kaudet Suomen kenraalikuvernöörinä (1637-40 ja 1648-54) tunnetaan kreivin aikana, perusti Kristiinankaupungin vuonna 1649 hyväksi katsomalleen kauppapaikalle vahvistaakseen Pohjanlahden kauppaa. Ennen kaupungista vietiin tervaa ja puutavaraa, nyt esimerkiksi koneita, varusteita ja elintarvikkeita.
Kaupunki sai nimensä joko Brahen vaimon Kristina Stenbockin tai Ruotsia hallinneen kuningatar Kristiinan mukaan - kumman, sitä ei tiedetä. Kuningatar Kristiina oli Kustaa II Aadolfin tytär, joka luopui kruunusta ja kääntyi katolisuuteen. Hänet on haudattu Rooman Pietarinkirkkoon.
Historiallinen puutalokeskusta on yhä ainutlaatuinen asuinpaikka, jossa yli satavuotiaita taloja pidetään kunnossa. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista Suomessa. Se pyritään saamaan Unescon maailmanperintökohteeksi.
Vanhaa kaupunkia ympäröi asuttu ja viljelty maaseutu, josta löytyy toinen toistaan kauniimpia rannikon pohjalaistaloja ja kylämaisemia. Museoita on eri puolilla kaupunkia. Vanhasta kaupungista löytyvät Lebellin kauppiaantalo ja Merimuseo, kaupungin ulkopuolelta Carlsro ja Siipyystä Kiilin kotiseutumuseo. Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla sijaitsee Susiluola, jossa neandelthalilaisten on arveltu eläneen. Kotimaisten ja ulkomaisten tutkijoiden pohdinta asian ympärillä jatkuu.
Monipuolinen tapahtumatarjonta Kristiinankaupungissa kokoaa kävijöitä läheltä ja kaukaa. 1700-luvulla aloitettu markkinaperinne elää yhä. Kaupungin keskustan täyttävät markkinat järjestetään kolmesti vuodessa, kesällä, syksyllä ja talvella. Syyskesällä on Vanhan Ajan toripäivä, jolloin asukkaat ja vieraat pukeutuvat vanhan ajan asuihin. Ostoksille mennään samalle torille, jolla kaupunkilaiset asioivat 350 vuotta sitten. Avoimet portit –viikonlopputapahtuman aikaan kesäkuussa kaupunkilaiset avaavat pihansa kävijöille tarjoten talojen ja puutarhojen tarinoita sekä usein myös taidetta. Pääsiäisen ja joulun aikaan on omat tapahtumansa.
Vuonna 2011 Kristiinankaupungista tuli Suomen ensimmäinen Cittaslow –kaupunki.
Kaupungissa toimii Cittaslow –neuvosto, joka toiminnallaan kehittää kaupungin Cittaslow –henkisyyttä.