Kuulutus arviointiohjelmasta

16.04.2024

Kuulutus arviointiohjelmasta, YVA-lain mukainen arviointimenettelypyyntö ja arviointiohjelma, YVA-tehtävät, Ilmatar Offshore Ab, Bothnia-merituulivoimahanke, Selkämeri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ELY-keskus) on ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (YVA-laki 252/2017) mukaista yhteysviranomaisen lausuntoa varten käsiteltävänä Ilmatar Offshore Ab:n Bothnia -merituulivoimahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma).

YVA-ohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma, jossa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista, hankealueen nykytilasta sekä esitys hankkeen todennäköisesti merkittävien ympäristövaikutusten arvioinnista ja YVA-menettelyn toteuttamisesta. Viranomaisilla on mahdollisuus antaa lausunto ja kansalaisilla sekä yhteisöllä esittää mielipide YVA-ohjelmasta.

Hanke ja sen toteuttamisvaihtoehdot
Ilmatar Offshore Ab suunnittelee enintään 270 tuulivoimalan suuruista Bothnian tuulivoimapuistoa Suomen talousvyöhykkeelle Pohjanlahdelle Selkämeren keskiosiin. Hankealue sijoittuu lähimmillään yli 70 kilometrin etäisyydelle Länsi-Suomen rannikosta ja yli 90 km etäisyydelle Ruotsin rannikosta. Hankealueen vesisyvyys vaihtelee noin 40 metristä 120 metriin. Hankealuetta lähimmät kunnat ovat Närpiö, Kaskinen, Kristiinankaupunki, Merikarvia, Pori, Eurajoki, Rauma ja Pyhäranta. Mahdolliset merikaapelilinjojen rantautumispaikat sijaitsevat Suomessa Närpiön kunnan, Kaskisten kaupungin, Kristiinankaupungin kaupungin, Eurajoen kunnan, Rauman kaupungin ja Pyhärannan kunnan alueilla. Ruotsissa mahdolliset rantautumispaikat sijaitsevat Sundsvallin ja Hudiksvallin kuntien alueilla.

Hankkeen suunniteltu kokonaisteho on noin 4 gigawattia, voimaloiden korkeus on enintään 400 metriä ja yksikköteho enintään 25 megawattia (MW). Hanke koostuu kahdesta erillisestä alueesta; Bothnian hankealueesta sekä Bothnia Westin hankealueesta. Bothnian hankealueen pinta-ala on noin 685 km2 ja Bothnia Westin hankealue noin 488 km2. Alueiden yhteispinta-ala on noin 1173 km2. Hankkeen tuottama sähkö siirretään merikaapelilinjoja pitkin Suomeen ja/tai Ruotsiin.

YVA-menettelyssä arvioidaan hanketta, johon sisältyvät sähkön tuotanto merellä ja sen siirto mantereelle sähkönsiirtokaapeleita pitkin. Osana merituulivoimaloiden vaikutusten arviointia arvioidaan myös merikaapelilinjojen vaihtoehtojen vaikutuksia. Hankkeen rakentamisen myötä muodostuu ruopattavia sedimenttejä, joiden vaihtoehtoisten läjityspaikkojen vaikutuksia arvioidaan myös tässä YVA-menettelyssä.

Hankevaihtoehtoina arvioidaan neljä tuulivoimaloiden sijoitteluvaihtoehtoa (VE1-VE4) merituulivoimapuiston alueelle. Lisäksi arvioidaan hankkeen toteuttamatta jättäminen. Tuulivoimaloiden sijoitteluvaihtoehtojen lisäksi YVA-menettelyssä tarkastellaan merelle sijoittuvien sähkönsiirron kaapelien linjausten vaihtoehtoja B1-B4 (Bothnian hankealueelta mantereelle) ja BW1-BW3 (Bothnia Westin hankealueelta mantereelle). Kaapelilinjoille B1, B4 ja BW1 on useita vaihtoehtoisia rantautumiskohtia. Merikaapelilinjan pituus vaihtelee vaihtoehdon mukaan noin 79–108 km välillä.

Hankkeen vaihtoehdot:
Merituulivoimala-alueen toteuttamisvaihtoehdot:

Vaihtoehto 0 (VE0): Hanketta ja sen liitännäishankkeita ei toteuteta.
Vaihtoehto 1 (VE1): Hankealueelle sijoitetaan enintään 261 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään noin 280 m, roottorin halkaisija enintään noin 260 m ja yksikköteho enintään 15 MW. Perustustapana käytetään ristikkoperustusta.
Vaihtoehto 2 (VE2): Hankealueelle sijoitetaan enintään 200 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään noin 320 m, roottorin halkaisija enintään noin 300 m ja yksikköteho enintään 20 MW. Perustustapana käytetään ristikkoperustusta.
Vaihtoehto 3 (VE3): Hankealueelle sijoitetaan enintään 160 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään noin 350 m, roottorin halkaisija enintään noin 330 m ja yksikköteho enintään 25 MW. Perustustapana käytetään ristikkoperustusta.
Vaihtoehto 4 (VE4): Hankealueelle sijoitetaan enintään 160 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään noin 400 m. Muutoin voimalat vastaavat ominaisuuksiltaan vaihtoehtoa 3. Perustustapana käytetään ristikkoperustusta.

Sähkönsiirron vaihtoehdot:
Kaapelilinjan vaihtoehdot Bothnian hankealueelta mantereelle:
Kaapelilinjan vaihtoehto B1:
o Rantautumiskohta B1-1 – Kaapelilinja sijoittuu Närpiön ja Kristiinankaupungin merialueille rantautuen Kristiinankaupungin pohjoispuolelle (Antila). Kaapelilinjan pituus on noin 97 km.
o Rantautumiskohta B1-2 – Kaapelilinja sijoittuu Kristiinankaupungin merialueille rantautuen Kristiinankaupungin eteläpuolelle (Furuviken). Kaapelilinjan pituus on noin 94 km.

Kaapelilinjan vaihtoehto B2: Kaapelilinja sijoittuu Kristiinankaupungin ja Merikarvian merialueille rantautuen Kristiinankaupunkiin kaupungin eteläosiin (Långviken). Kaapelilinjan pituus on noin 79 km.

Kaapelilinjan vaihtoehto B3: Kaapelilinja sijoittuu Porin ja Eurajoen merialueille rantautuen Eurajoen kunnan pohjoisosaan (Lemnäistennokka). Kaapelilinjan pituus on noin 90 km.

Kaapelilinjan vaihtoehto B4:
o Rantautumiskohta B4-1 – Kaapelilinja sijoittuu Rauman ja Pyhärannan merialueille rantautuen Ison Järviluodon saareen Rauman kaupungin edustalle. Kaapelilinjan pituus on noin 94 km.
o Rantautumiskohta B4-2 – Kaapelilinja sijoittuu Rauman ja Pyhärannan merialueille rantautuen Rihtniemen koillisrannalle Pyhärannan kunnassa (Kinnasniemi). Kaapelilinjan pituus on noin 92 km.
o Rantautumiskohta B4-3 – Kaapelilinja sijoittuu Rauman ja Pyhärannan merialueille rantautuen Rihtniemen pohjoisrannalle Pyhärannan kunnassa (Rihtniemennokka). Kaapelilinjan pituus on noin 88 km.

Kaapelilinjan vaihtoehdot Bothnia Westin hankealueelta mantereelle:
Kaapelilinjan vaihtoehto BW1:
o Rantautumiskohta BW1-1 – Kaapelilinja sijoittuu Närpiön ja Kaskisten merialueille rantautuen Närpiöön Kaskisten pohjoispuolelle (Storskatan). Kaapelilinjan pituus on noin 97 km.
o Rantautumiskohta BW1-2 – Kaapelilinja sijoittuu Närpiön ja Kaskisten merialueille rantautuen Kaskisiin. Kaapelilinjan pituus on noin 100 km.
o Rantautumiskohta BW1-3 – Kaapelilinja sijoittuu Närpiön ja Kaskisten merialueille rantautuen Närpiöön Kaskisten itäpuolelle (Västerlandet). Kaapelilinjan pituus on noin 99 km.
o Rantautumiskohta BW1-4 – Kaapelilinja sijoittuu Närpiön ja Kristiinankaupungin merialueille rantautuen Kristiinankaupungin pohjoispuolelle (Antila). Kaapelilinjan pituus on noin 98 km.
o Rantautumiskohta BW1-5 – Kaapelilinja sijoittuu Kristiinankaupungin merialueille rantautuen Kristiinankaupungin eteläpuolelle (Furuviken). Kaapelilinjan pituus on noin 95 km.
o Rantautumiskohta BW1-6 – Kaapelilinja sijoittuu Kristiinankaupungin merialueille rantautuen Kristiinankaupungin kaupungin eteläosiin (Långviken). Kaapelilinjan pituus on noin 108 km.
o Rantautumiskohta BW1-7 – Kaapelilinja sijoittuu Kristiinankaupungin merialueille rantautuen Kristiinankaupungin kaupungin eteläosiin (Långviken). Kaapelilinjan pituus on noin 92 km. Kaapelilinja kulkee suunniteltujen merituulivoimapuistojen kautta.

Kaapelilinjan vaihtoehto BW2 – Kaapelilinja sijoittuu pääosin Ruotsin merialueille ja rantautuu Sundsvallin kunnan alueelle. Noin 600 metriä pitkä osuus kaapelilinjasta sijoittuu Suomen talousvyöhykkeelle. Kaapelilinjan pituus on noin 100 km.
Kaapelilinjan vaihtoehto BW3 – Kaapelilinja sijoittuu pääosin Ruotsin merialueille ja rantautuu Hudiksvallin kunnan alueelle. Noin 400 metriä pitkä osuus kaapelilinjasta sijoittuu Suomen talousvyöhykkeelle. Kaapelilinjan pituus on noin 101 km.

Kuulutuksen julkaisupäivä ja YVA-ohjelman nähtävillä olo
Kuulutus julkaistaan 16.4.2024 ja pidetään nähtävillä 14.6.2024 saakka osoitteessa http://www.ely-keskus.fi/kuulutukset/varsinais-suomi (suomeksi) ja www.ntm-centralen.fi/kungorelser/egentligafinland(ruotsiksi).
Ilmoitus kuulutuksesta julkaistaan Närpiön kunnan, Kaskisten kaupungin, Kristiinankaupungin kaupungin, Merikarvian kunnan, Porin kaupungin, Eurajoen kunnan, Rauman kaupungin ja Pyhärannan kunnan verkkosivuilla.
Ympäristövaikutusten arviointiohjelma ja kuulutukseen liittyvät materiaalit ovat luettavissa ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/bothnia-merituuli-YVA (suomeksi) ja www.miljo.fi/bothnia-havsvindkraft-MKB (ruotsiksi).

Arviointiohjelman painetut versiot ovat nähtävillä 16.4.-14.6.2024 suomen- ja ruotsinkielisinä Närpiön kaupungintalolla (Kirkkotie 2, 64200 Närpiö), Kaskisten kaupungintalolla (Raatihuoneenkatu 34, 64260 Kaskinen) ja Kristiinankaupungin raatihuoneella (Aitakatu 1, 64100 Kristiinankaupunki) sekä suomenkielisinä Merikarvian kunnantalolla (Kauppatie 40, 29900 Merikarvia), Porin palvelupiste Porinassa (Yrjönkatu 13, 28100 Pori) ja pääkirjastossa (Gallen-Kallelankatu 12, 28100 Pori), Eurajoen kunnantalolla (Kalliotie 5, 27100 Eurajoki), Rauman palvelupiste Pyyrmanissa (Valtakatu 2, 26100 Rauma) ja Pyhärannan kunnanvirastolla (Lasikuja 6, 27320 Ihode).

Yleisötilaisuudet
Hanketta ja arviointiohjelmaa esitellään avoimissa yleisötilaisuuksissa:
Tiistaina 7.5.2024 klo 17:30-19:30 järjestetään etäyleisötilaisuus. Osallistumislinkki julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/bothnia-merituuli-YVA ja www.miljo.fi/bothnia-havsvindkraft-MKB.
Tiistaina 21.5.2024 klo 17:30–19:30 Raumalla osoitteessa Juhlahovi, Tikkalantie 7, 26100 Rauma. Kahvitarjoilu klo 17.00 alkaen.
Keskiviikkona 22.5.2024 klo 17:30–19:30 Kristiinankaupungissa osoitteessa Bio Dux, Merikatu 21, 64100 Kristiinankaupunki. Kahvitarjoilu klo 17.00 alkaen.

Lausuntojen antaminen ja mielipiteiden esittäminen
Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja lausuntoja kirjallisesti. Ne on toimitettava viimeistään 14.6.2024 osoitteeseen kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi tai postitse Varsinais-Suomen ELY-keskus, PL 236, 20101 Turku.
Lausunnoissa ja mielipiteissä pyydetään viittamaan diaarinumeroon VARELY/2498/2023.
Hankkeeseen sovelletaan YVA-lain valtioiden rajat ylittäviä ympäristövaikutuksia koskevan YVA-lain 5 lukua (YVAA 5 §).

Yhteysviranomaisen lausunto
Yhteysviranomaisen lausunto julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/bothnia-merituuli-YVA ja www.miljo.fi/bothnia-havsvindkraft-MKB sähköisenä viimeistään 12.7.2024.


Lisätietoja
Hankkeesta ja arviointiohjelmasta:
Hankkeesta vastaava: Ilmatar Offshore Ab, Jori Sihvonen, p. +358 40 185 4668, etunimi.sukunimi@ilmatar.ax
YVA-konsultti: Ramboll Finland Oy, Heikki Surakka, p. +358 50 341 7919, etunimi.sukunimi@ramboll.fi
YVA-menettelystä:
Yhteysviranomainen: Varsinais-Suomen ELY-keskus, ylitarkastaja Marja Nuottajärvi, p. 0295 022 055, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Turussa 16.4.2024
VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS, Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue

Siirry "Julkiset tiedotteet"-sivulle