ELY-keskus: Tiukanjoen tulvakartoitus alkamassa

25.04.2024

Tiukanjoen alaosalle tehdään tulvavaarakartoitus Kristiinankaupungin ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteistyönä. Kartoitus antaa hyvät pohjatiedot muun muassa alueen maankäytön suunnitteluun.

Työhön kuuluu Tiukanjoen ja Peninluoman uomien geometrian mittaaminen, virtausmallin laatiminen ja tulvavaarakartan laatiminen Kristiinankaupungin alueella. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on valinnut työn toteuttajaksi Maveplan Oy:n ja konsultti aloittaakin maastomittausten tekemisen jo tänä keväänä. Koskiosuuksien ja vesistörakenteiden mittauksia tehdään vielä kesän vähävetisempänä aikana.

Virtausmallinnuksen ja Maanmittauslaitoksen maaston korkeusaineiston perusteella voidaan arvioida tulvan leviäminen tulvaherkillä alueilla. Virtausmallin kalibrointia varten tarvittavia tulvahavaintoja täydennettiin myös tämän kevään tulvan aikana. Tulvavaarakartta pyritään julkaisemaan vuoden loppuun mennessä.

Teuvanjoella on sattunut useita uhkaavia tulvatilanteita. Esimerkiksi lokakuussa 2012 rankkasateet nostivat joen virtaamaa nopeasti ja tulvavedet peittivät alleen laajoja peltoalueita ja katkoivat teitä sekä aiheuttivat ongelmia asuinrakennuksille ja vedenottamolle. Teuvanjoelle ovat tyypillisiä nopeasti syntyvät syystulvat.

Siirry "Uutiset"-sivulle